Vykort från Falu gruva

Det går naturligtvis inte att semestra i Falun utan att besöka världsarvet Falu gruva. Vi spenderade många timmar på gruvområdet, varav en timme tillsammans med en guide nere i gruvans delar från 1600-, 1700-, och 1800-talet. Det var ett spännande besök som inkluderade hjälm, regnkappa, trånga gångar, tjärdoft, droppande vatten, och totalt 400 trappsteg. Stackars Torbjörn fick gå med krökt rygg under nästan hela turen och till och med jag som är så kort i rocken fick huka mig några gånger för att inte skrapa hjälmen i berget.

Väl ute i friska luften igen gick vi promenadslingan runt dagbrottet och fick en bra utsikt över Falun med Lugnets hoppbackar i bakgrunden. Näst längst bak till höger i bild (på utsiktsbilden) skymtar också vårt hotell där vi bodde på tolfte och översta våningen. Det innebar att vi hade lika bra utsikt över Falun även från det hållet, och kunde se gruvan från hotellrummet. Tyvärr hann jag inte fotografera utsikten från det hållet förrän vädret svek och utsikten mattades av regntunga moln, så det avstår jag från att visa här i bloggen.


Foto: © Åsa Heurling och Torbjörn Brander