Vykort från Falun

Årets semester har nog varit den mest oplanerade genom tiderna. Vi har pratat fram och tillbaka: ”vi borde åka någonstans”, ”vi är i stugan hela sommaren”, ”vi åker på dagsturer”, ”vi åker”, ”vi stannar hemma”… Till slut kändes det som att det åtminstone skulle vara kul att komma i väg i några dagar när vi skulle fira nio år tillsammans och i samma veva fira vår förlovningsdag.

”Dalarna kanske?” sa jag och så hamnade vi i Falun. Det är ganska kul att åka någonstans utan att kolla upp för mycket i förväg. Något finns det ju alltid att se och uppleva. Vi startade vårt Falunbesök med att promenera omkring och kolla in stadens centrum. Vi hamnade på mysiga Bryggcaféet alldeles vid vattnet och tog en god fika. Vad sägs om kladdkaka med vit choklad och hallon?

Faluns stadskärna är i sommar fylld av färgglatt målade bockar i massor av varianter. Det är Stadsparaden i Falun som pågår, där man kan rösta på sin favoritbock. Här är några av alla bockar vi såg under promenaden. Bockarna föreställer Bocken Kåre, som enligt sägnen skrapade i marken och blev röd om hornen, vilket ledde till att Falu koppargruva startades. Numera är bocken Kåre lite av en stadssymbol för Falun.


Foto: © Åsa Heurling