Vykort från Sundborn

Inte långt från Falun ligger Sundborn som vi också passade på att besöka under vår Falun-semester. I Sundborn ligger Lilla Hyttnäs som var hem åt Carl Larsson och hans Karin. Det är en underbar liten gård, med ett fantastiskt läge alldeles vid vattnet. Trädgården är full av blommor och träd, och olika växter är utmärkta med små skyltar i rabatterna.

Huset är charmigt tillbyggt i omgångar, allteftersom familjen växte, fick vi veta under guidningen där inne. Det innebär att huset är fyllt av vinklar och vrår, inbyggda skåp i igensatta dörröppningar och hemliga luckor att kika igenom. På insidan av huset fick man inte fotografera, vilket nästan var tur. Det skulle inte ha gått att hinna med guidningen annars eftersom huset var så fullt av saker att betrakta överallt. Målningar och ordspråk på väggar, dörrar och i taket. Karin Larssons textilier. Böcker, skåp, vaser och massor av andra blickfång överallt.

Efter att ha vandrat genom husets många små och ganska trånga rum var det en stor kontrast att kliva in i Carl Larssons stora rymliga ateljé. Det är den som befinner sig innanför det stora glaspartiet på mittenbilden. Där var det högt i tak och gott om plats att måla gigantiska tavlor.

Hela huset andades verkligen Carl och Karin Larsson. Det är roligt att det har bevarats som det är, med alla visdomsord på väggarna och målningar av barnen på dörrar och skåp. Och att se fotografierna av Carl runt Karins sovplats och Carls idol-porträtt av Karin på en dörr i hans första ateljé gav en tydlig känsla av att de var ett par som verkligen höll av varandra.


Foto: © Åsa Heurling och Torbjörn Brander