Ville 5 månader

Tänk vad tiden går fort. Ville utvecklas så snabbt så att man inte riktigt hinner med, och det händer nya saker varje dag. Att sitta med vid bordet är bland det bästa just nu, även om vi får staga upp honom med dynor och filtar i barnstolen för att han inte ska få slagsida. Och att smaka på maten vi äter är allra bäst. Vi har hunnit med små smakprov av potatis, ärtor, smörgåsrån, gurka, banan och äpple. Allt är jättegott! De små händerna griper hårt om skeden och vill inte gärna släppa taget.

Det provas nya ljud varje dag. Krrr, ggggjjj och andra svårhärmade ljud blandat med ljusa pip och uppspelta oooh och aaaah. Ibland bjuds vi på långa monologer, ofta med blicken fäst på en lampa eller mobilen med fåglar över sängen. Att ligga på lekfilten är roligt, men också väldigt frustrerande när man inte kan ta sig framåt för egen maskin. Det går dock att ta sig fram genom att rulla från rygg till mage till rygg till mage, gärna när man inte har mammas och pappas fulla uppmärksamhet.

Att sova är skönt men att somna är jobbigt och sömntröskeln är riktigt hög. Det är skönt att landa i vaggan eller sängen, men hur ska man komma till ro? Efter lite snurrande och bökande för att komma in med ansiktet under snuttefilten är det ändå bäst att bli upplyft och vaggad i famnen för att lyckas somna till. Gärna med en hand på mammas mun eller kind, men det egna örat har också börjat agera snutte de senaste dagarna.

Ville älskar böcker och speciellt boken med djungeldjur där det även finns en spegel. Han skrattar glatt åt sin egen spegelbild och kan inte få nog av den där snygga bebisen på andra sidan glaset. Men det kan ju inte mamma och pappa heller så det är ju inte så konsigt.

ville_5manader_2 ville_5manader_3
ville_5manader_text
Foto: Åsa Heurling